بهمنظور دوخت دامن، ابتدا پارچه مطابق الگو، بهصورت اتوماتیک یا دستی برش خورده و به مرحلهی بعدی وارد میشود. در مرحلهی بعد، با توجه به نوع دامنی که قصد تولید آن را دارید فرآیند دوخت انجام میشود.
دامن تولیدی میتواند از انواع با کمر کشی، کمر با کمربند، کمر با دکمه، قسمت جلوی دکمه دار یا زیپ دار یا از انواع دیگر باشد. نوع دستگاه کاربردی برای دوخت، به نوع کار در حال دوخت بستگی دارد.
قسمت اول فرآیند دوخت دامن، مربوط به پهن کردن و برش پارچه در ابعاد مطابق با الگو میباشد. بهمنظور انجام برش از دستگاههای زیر استفاده میشود:
A- دستگاه طاقه پهن کن اتوماتیک: بهمنظور پهن کردن طاقهی پارچه روی میز برش، میتوان طاقه را بهصورت دستی روی میز برش پهن کرد. همچنین بهمنظور افزایش بهرهوری و سرعت تولید، میتوان از دستگاه طاقه پهن کن دستی بهمنظور پهن کردن طاقهی پارچه روی میز استفاده نمود. برای کارخانجات و واحدهای تولیدی پیشرفته، دستگاه طاقه پهن کن اتوماتیک میتواند انتخاب مناسبی جهت پهن کردن پارچه بهصورت تمام خودکار روی میز برش باشد که منجر به افزایش چشمگیر سرعت و بهرهوری تولید شود.
B- دستگاه قیچی قد زن (قیچی سرطاقه بر): از دستگاه قیچی سر طاقه زن جهت برش ابتدا یا انتهای طاقهی پهن شده روی میز استفاده میشود. این دستگاه از جمله دستگاههای پر کاربرد در صنایع تولید پوشاک میباشد که بازدهی کار را بالا میبرد. با استفاده از این دستگاه کاربر میتواند، پارچه را به طول دلخواه روی میز پهن کرده و با قیچی قد زن آن را برش داده و از طاقه جدا کند.
C- قیچیهای برش گرد و عمود: از قیچیهای عمود بر یا گرد بهمنظور برش پارچه و سایر مواد استفاده میشود. انتخاب بین قیچیهای گرد و عمود به ضخامت کار و ارتفاع برش بستگی دارد. این مدل از قیچیهای برش از جمله پرکاربردترین قیچیها در صنعت نساجی میباشد.
D- ماشین برش سی ان سی برش پارچه: ماشین برش تمام اتوماتیک با قابلیت برش پارچه با تیغ بهصورت تمام اتوماتیک با بهینه سازی برش سبب کمترین میزان در دور ریز پارچه میشود. با داشتن تیغ برای برش کیفیت برش بالا رفته و اثرات سوختگی ناشی از لیزر روی کار وجود ندارد. برای برش کار توسط ماشین سی ان سی برش پارچه، ابتدا باید شکل برش مورد نظر را با استفاده از نرم افزار در کامیپوتر طراحی کرد. سپس طاقهی پارچه را در دستگاه قرار داده که دستگاه بهصورت اتوماتیک طاقه را در محل برش پهن میکند. با انتقال طرح طراحی شده به دستگاه و شروع به کار، دستگاه لیزر، پارچه را مطابق الگوی طراحی شده برش میدهد.
بخش ۱: دوخت مادگی یا جای دکمه (در صورت نیاز)
چرخ خیاطی مادگی: برای دوخت جای دکمه روی شلوار جین میبایست از چرخ خیاطی مادگی استفاده شود.
بخش ۲: دوخت دکمه (در صورت نیاز)
چرخ خیاطی دکمه دوز: بهمنظور دوخت انواع دکمه روی کار میبایست از چرخ خیاطی دکمه دوز استفاده شود.
دستگاه پرس و پانچ دکمه: بهمنظور اتصال و پرس دکمههای چهار پارچه، قابلمهای یا موارد مشابه، باید از دستگاه پرس و پانچ دکمه استفاده شود. در این قسمت با کوبیدن دکمه از رو، و میخ دکمه در قسمت زیر، دکمه روی کار پرس میشود.
بخش ۳: دوخت لوگو، مارک گلدوزی
دستگاه گلدوزی: واحدها و کارخانجات تولیدی میتوانند از دستگاه گلدوزی برای دوخت هرگونه لوگو یا طرح روی محصول خود استفاده نمایند. بهمنظور کار با این دستگاه ابتدا طرح مورد نظر با استفاده از کامپیوتر طراحی شده و به دستگاه انتقال پیدا میکند سپس فرایند دوخت آغاز میگردد. خریدار این محصول باید نوع دستگاه گلدوزی و ابعاد آن را با توجه به اندازه و ابعاد طرح انتخاب کند.
بخش ۴: دوخت و اتصال کمر به شلوار
چرخ خیاطی کمرکش: جهت دوخت و اتصال قسمت کمر به بدنه اصلی شلوار جین میبایست از چرخ خیاطی کمرکش استفاده شود. بر حسب نیاز، کاربر میتواند چرخهای خیاطی کمرکش ۴ سوزنه یا ۶ سوزنه را به کار گیرد. همچنین در صورت نیاز به چین دادن کمر میتوان از چرخ خیاطی کمرکش ۱۲ سوزنه یا ۱۳ سوزنه نیز استفاده نمود.
چرخ خیاطی راستهدوز: در واحدهای تولیدی نیمه حرفهای و در صورت نیاز به تولید محصولی سادهتر، بهمنظور دوخت و اتصال کمر به شلوار میتوان از چرخ خیاطی راستهدوز نیز استفاده نمود.
بخش ۵: دوخت بست الیک انتهای دوخت کمر
چرخ خیاطی الیک: بهمنظور محکم سازی دوخت مربوط به کمر- که با کمرکش دوخته میشود- میبایست از چرخ خیاطی الیک استفاده شود. در این حالت گوشههای دوخت کمر توسط دوخت الیک بست زده میشود که در نتیجه از شکافته شدن و باز شدن دوخت جلوگیری میشود.
بخش ۶: دوخت بیرونی جیبهای بغل (در صورت نیاز)
چرخ خیاطی سردوز: بهمنظور دوخت نمای بیرونی جیبهای جانبی باید از چرخ خیاطی سردوز استفاده نمود.
بخش ۷: دوخت درزهای جانبی
چرخ خیاطی سردوز: بهمنظور دوخت درزهای جانبی میتوان از چرخ خیاطی سردوز استفاده نمود.
چرخ خیاطی راستهدوز: جهت دوخت درزهای جانبی میتوان از چرخ خیاطی راستهدوز نیز استفاده نمود.
بخش ۸: اتصال سایر لیبلها و کارتها
دستگاه قلچیق: برای اتصال کارت به دامن میتوان از دستگاه قلچیق استفاده نمود.
سایر دستگاههای چاپ و دوخت مارک و لیبل: از آنجایی که اتصال هرگونه مارک و لیبل به دامنها کاملا به نوع کار و الگوی طراح بستگی دارد، میتوانید سایر دستگاههای مورد نیاز برای دوخت و چاپ مارک و لیبل را در این قسمت مشاهده کنید.
بخش ۹: دوخت جای رد شدن کمربند (پل کمر)
چرخ خیاطی پلدوز: بهمنظور دوخت و تهیهی پل کمربند میبایست از چرخ خیاطی پلدوز استفاده شود. همچنین جهت افزایش سرعت و راندمان کار میتوان از چرخ خیاطی پلدوز قطع کن دار استفاده کرد.
بخش ۱۰: دوخت و اتصال پلِ کمر به کمر و شلوار
چرخ خیاطی الیک: برای اتصال پلهای دوخته شده به شلوار میبایست از چرخ خیاطی الیک استفاده نمود. برای این منظور، ابتدا پل تا شده و سپس قسمت بالای پل به بخش کمر شلوار و قسمت پایینی پل به بدنهی اصلی شلوار دوخته میشود.
چرخ خیاطی الیک دو پل: بهمنظور افزایش سرعت و راندمان کار بهصورت چشمگیر، توصیه میشود از چرخ خیاطی الیک دو پل استفاده شود. این دستگاه بهصورت خودکار پل را برش داده، دو سر آن را تا کرده و پس از آن به شلوار میدوزد.
بخش ۱۱: دوخت قسمت پایینی
چرخ خیاطی راستهدوز: برای دوخت قسمت پایینی دامن میتوان با تا کردن و لبتای پارچه و دوخت همزمان آن این کار را انجام داد.
چرخ خیاطی دو سوزن دو قلاب: همچنین به جهت افزایش زیبایی و ظرافت کار میتوان از چرخ خیاطی تک سوزن تک قلاب بهمنظور دوخت قسمت پاینی دامن استفاده نمود.
قسمت آخر فرآیند دوخت دامن مربوط به اتو و پرس میباشد. در این مرحله نیز با توجه به نیاز و بودجهی مورد نیاز میتوان از خط اتوی معمولی یا حرفهای استفاده کرد.
خط اتوی معمولی و عمومی
اتوی بخار: بهمنظور اتوی شلوار دامن در پایان فرآیند دوخت میتوان از انواع اتوهای بخار مخزن دار استفاده کرد. کار با این اتوها بسیار ساده و آسان بوده و در صنعت دوخت کاربرد گستردهای دارند.
میز مکش: میز اتوی مکش دار از جمله اقلام کاربردی برای انواع واحدهای تولیدی میباشد که با استفاده از آن فرآیند اتو کشی با سهولت و بازدهی بیشتری انجام میگیرد.
خط اتو و پرس پیشرفته
میزهای مکش درز باز کن و خاص: جهت سهولت در فرآیند اتوکشی و بالا رفتن کیفیت کار میتوان از انواع میزهای مکش خاص، همانند میزهای درز باز کن استفاده نمود.
خط پرس تخصصی دامن: بهمنظور افزایش چشمگیر بازدهی و کیفیت در خط تولید، پس از پایان دوخت باید از ماشینهای پرس اتوماتیک استفاده نمود.