در دوخت روکش صندلی خودرو، ابتدا قسمتهای مورد نیاز از چرم یا فوم اصلی برش میخورند. بعد از آن هر کدام از قسمتهای برش خورده برای دوخت آماده میشوند.
پس از آماده کردن قسمتهای مختلف چرم، نوبت به دوخت این قسمتها به یکدیگر میرسد. فرآیند دوخت با استفاده از دستگاههای منحصر به فرد تکمیل خواهد شد.
قسمت اول فرآیند دوخت روکش صندلی، مربوط به برش مواد اولیه میباشد. بهمنظور انجام این قسمت از کار به تجهیزات زیر نیازمند هستید:
A- دستگاه برش هیدرولیک دایکات (پرس اتم): با استفاده از این دستگاه مواد مورد نظر را در سایز مطلوب برش میدهند. بهعنوان مثال برای تولید یک محصول، ابتدا قسمتهای مختلف آن را اندازه گیری کرده، فوم یا چرم اصلی را زیر پرس قرار داده و با استفاده از قالبهای برشی که قبلا ساخته شدهاند، مواد را در قطعات مورد نظر برش میدهند.
B- دستگاه برش لیزر: این دستگاه نیز از جمله ماشینهای پر کاربرد در صنعت برش میباشد. برای این کار توسط دستگاه لیزر، ابتدا باید شکل برش مورد نظر را با استفاده از نرم افزار در کامیپوتر طراحی کرده، سپس فوم یا چرم اصلی را زیر دستگاه لیزر قرار داد. با انتقال طرح طراحی شده به دستگاه لیزر و شروع به کار، دستگاه لیزر، مواد را مطابق الگوی طراحی شده برش میدهد.
F- ماشین برش سی ان سی برش چرم و پارچه: ماشین برش تمام اتوماتیک با قابلیت برش چرم و پارچه با تیغ بهصورت تمام اتوماتیک با بهینه سازی برش سبب کمترین میزان در دور ریز پارچه میشود. با داشتن تیغ برای برش، کیفیت برش بالا رفته و اثرات سوختگی ناشی از لیزر روی کار وجود ندارد. برای برش کار توسط ماشین سی ان سی برش پارچه، ابتدا باید شکل برش مورد نظر را با استفاده از نرم افزار در کامیپوتر طراحی کرد. سپس طاقهی پارچه را در دستگاه قرار داده که دستگاه بهصورت اتوماتیک طاقه را در محل برش پهن میکند. با انتقال طرح طراحی شده به دستگاه و شروع به کار، دستگاه لیزر، پارچه را مطابق الگوی طراحی شده برش میدهد.
قسمت دوم مربوط به فرآیند مارک زنی شامل چاپ، دوخت یا حک مارک روی چرم و روکش میباشد. لازم به ذکر است دوخت یا حک لوگو روی چرم باید قبل از فرآیند دوخت انجام گیرد. در این بخش ماشینآلات و دستگاههای مربوط به این کار معرفی خواهند شد:
دستگاه گلدوزی: واحدها و کارخانجات تولیدی میتوانند از دستگاه گلدوزی برای دوخت هرگونه لوگو یا طرح روی محصول خود استفاده نمایند. بهمنظور کار با این دستگاه ابتدا طرح مورد نظر با استفاده از کامپیوتر طراحی شده و به دستگاه انتقال پیدا میکند سپس فرایند دوخت آغاز میگردد. خریدار این محصول باید نوع دستگاه گلدوزی و ابعاد آن را با توجه به اندازه و ابعاد طرح انتخاب کند.
دستگاه داغی چرم: دستگاه داغی چرم، از جمله دستگاههایی است که بهمنظور حک کردن لوگو یا برند روی چرم مورد استفاده قرار میگیرد. کاربر باید ابتدا کلیشهی لوگو یا طرح خود را ساخته و سپس با این دستگاه آن را روی چرم حک کند. با توجه به ابعاد طرح مورد نظر، ابعاد دستگاه داغی چرم تعیین میشود.
در مرحله آخر فرآیند دوخت انواع روکشهای صندلی بررسی میشوند. ماشینآلات و چرخهای خیاطی مناسب برای دوخت معرفی شده و ویژگیهای هریک بیان خواهد شد.
بخش ۱: دوخت نما و سایر دوختهای تزیینی تکیه گاه و پشت سری صندلی
چرخ خیاطی نمادوز: چرخ خیاطی نمادوز میتواند به عنوان دستگاهی برای دوخت هرگونه طرح دلخواه روی پارچهها و ابزار چرمی مورد استفاده قرار بگیرد. بهمنظور کار با این دستگاه، ابتدا طرح مورد نظر با استفاده از کامپیوتر طراحی شده و به دستگاه انتقال پیدا میکند سپس فرایند دوخت آغاز میگردد. خریدار این محصول باید نوع چرخ خیاطی نمادوز و ابعاد آن را با توجه به اندازه و ابعاد طرح انتخاب کند که برای کار دوخت روکش صندلی بهتر است از دستگاههای با ابعاد بزرگتر مانند ۱۴۰x۹۰ سانتیمتر استفاده گردد.
بخش ۲: دوخت قسمت هد رست (تکیه گاه سر صندلی)
چرخ خیاطی بطر دو سوزن دو ماکو دو پایه: به دلیل شکل خاص بخش تکیه گاه سر صندلی، دوخت آن با دستگاههای معمولی بسیار سخت میباشد. به جهت سهولت در دوخت و بالا رفتن کیفیت و بازدهی کار توصیه میشود از چرخ خیاطی بطر دو سوزن دو ماکو دو پایه استفاده شود.
بخش ۳: دوخت قسمتهای داخلی روکش صندلی
چرخ خیاطی دو پایه: بهمنظور دوخت قسمتهای داخلی روکش صندلی میبایست از چرخ خیاطی راسته دوز دو پایه استفاده شود. همچنین جهت سهولت بیشتر در کار میتوان از چرخهای خیاطی دو پایه با تنهی بلندتر استفاده نمود.
بخش ۴: دوختهای نما و اتصال خارجی قسمتهای مختلف
چرخ خیاطی دو سوزن دو ماکو دو پایه: بهمنظور دوخت قسمتهای کناری به بخشهای جلویی و قسمتهای دیگر توصیه میگردد از چرخ خیاطی دو سوزن دو ماکو دو پایه استفاده شود. فاصلهی بین سوزنها در این مدلها قابل تغییر بوده که برای دوخت روکش فاصلهی ۸، ۱۰ یا ۱۲ میلیمتر میباشد.
بخش ۵: دوخت ایربگ داخل صندلی
چرخ خیاطی دوخت درز پاره شونده ایربگ: همانطور که میدانید، درز جانبی صندلی برای خروج ایربگ باید در شرایط اضطراری پاره شده تا ایربگ بتواند از داخل آن بیرون بیاید. به همین جهت توصیه میشود از چرخ خیاطی دوخت درز پاره شونده ایربگ استفاده شود. این دستگاه بهصورت اتوماتیک پس از دوخت کناره، این قسمت را به شکل مناسب و قابل پاره شدن میدوزد.