در دوخت کفش کتانی، ابتدا قسمتهای مورد نیاز همانند الگو برش خورده و بعد از آن، هر کدام از قسمتهای برش خورده برای دوخت آماده میشوند. این مرحله شامل فعالیتهایی نظیر آستر چسبانی، برداشتن اضافههای کفی و فوم، فرم دهی پرس و کارهایی از این دسته روی قسمتهای برش خورده است.
در مرحلهی بعدی روی قسمتهای مورد نیاز لوگو دوخته شده یا حک میشود. در همین مرحله فرآیند سوراخ کاری یا پانچ زنی برای سوراخهای مورد نیاز برای رد کردن بندها انجام میشود.
پس از آماده کردن قسمتهای مختلف کتانی، نوبت به دوخت این قسمتها به یکدیگر میرسد. فرآیند دوخت با استفاده از دستگاههای منحصر به فرد آماده شده و رویهی کفش را برای اتصال به زیره آماده میکند.
در قسمت نهایی رویهی کفش به زیره دوخته میشود.
قسمت اول فرآیند دوخت کفش کتانی، مربوط به برش فوم و جنسهای دیگر میباشد. در این بخش فوم در قطعات مناسب برش خورده که بهمنظور انجام این قسمت از کار، به تجهیزات زیر نیازمند هستید:
A- دستگاه برش هیدرولیک دایکات (پرس اتم): با استفاده از این دستگاه فوم و ابر مورد نظر را در سایز مطلوب برش میدهند. بهعنوان مثال برای تولید یک محصول ابتدا قسمتهای مختلف آن را اندازه گیری کرده، فوم بزرگ و اصلی را زیر پرس قرار داده و با استفاده از قالبهای برشی که قبلا ساخته شدهاند، جنس مورد نظر را در قطعات مورد نظر برش میدهند.
B- دستگاه برش لیزر: این دستگاه نیز از جمله ماشینهای پر کاربرد در صنعت کفاشی میباشد. برای برش ابر و فوم توسط دستگاه لیزر ابتدا باید شکل برش مورد نظر را با استفاده از نرم افزار در کامیپوتر طراحی کرده، سپس جنس اصلی را زیر دستگاه لیزر قرار داد. با انتقال طرح طراحی شده به دستگاه لیزر و شروع به کار، دستگاه لیزر، فوم را مطابق الگوی طراحی شده برش میدهد.
B- قیچیهای برش گرد و عمود: از قیچیهای عمود بر یا گرد بهمنظور برش فوم، ابر، پارچه و سایر مواد استفاده میشود. انتخاب بین قیچیهای گرد و عمود به ضخامت کار و ارتفاع برش بستگی دارد. این مدل از قیچیهای برش از جمله پرکاربردترین قیچیها در صنعت نساجی میباشد.
در این قسمت از کار، قسمتهای مورد نیاز آستر چسبانی شده و لبههای اضافی برش میخورد. در هر کدام از این مراحل ماشینآلات و تجهیزات مخصوصی استفاده میشوند که در این قسمت معرفی میشوند.
A- دستگاه چسب زن: برای آغشته کردن پشت فوم به چسب و چسباندن آستر به آن از دستگاه چسب زن استفاده میشود. ابتدا فوم را از بین غلتکهای دستگاه چسب زن رد کرده و پس آن آستر را روی کار قرار میدهند.
B- دستگاه لبتا چسب زن: از دستگاه لبتا چسب زن برای تا کردن لبه و چسباندن همزمان آن روی کار استفاده میشود. این دستگاه از جمله دستگاههای پر کاربرد در صنعت کفاشی میباشد که بازدهی کار را تا حد زیادی بالا میبرد.
C- دستگاه دورگیر و اضافه زن: این دستگاه برای بریدن لبههایی از فوم و ابر که از آستر و مقوا بیرون زده شده یا برای بریدن اضافههای زیره یا هر کار مشابه دیگری استفاده میشود.
قسمت سوم مربوط به فرآیند مارک زنی شامل چاپ، دوخت یا حک مارک میباشد. لازم به ذکر است دوخت یا حک لوگو باید قبل از فرآیند دوخت انجام گیرد. در این بخش ماشینآلات و دستگاههای مربوط به این کار معرفی خواهند شد:
چرخ خیاطی نمادوز: چرخ خیاطی نمادوز میتواند به عنوان دستگاهی برای دوخت هرگونه لوگو، برند و مارک روی ابزار چرمی مورد استفاده قرار بگیرد. بهمنظور کار با این دستگاه، ابتدا طرح مورد نظر با استفاده از کامپیوتر طراحی شده و به دستگاه انتقال پیدا میکند سپس فرایند دوخت آغاز میگردد. خریدار این محصول باید نوع چرخ خیاطی نمادوز و ابعاد آن را با توجه به اندازه و ابعاد طرح انتخاب کند.
دستگاه گلدوزی: واحدها و کارخانجات تولیدی میتوانند از دستگاه گلدوزی برای دوخت هرگونه لوگو یا طرح روی محصول خود استفاده نمایند. بهمنظور کار با این دستگاه ابتدا طرح مورد نظر با استفاده از کامپیوتر طراحی شده و به دستگاه انتقال پیدا میکند سپس فرایند دوخت آغاز میگردد. خریدار این محصول باید نوع دستگاه گلدوزی و ابعاد آن را با توجه به اندازه و ابعاد طرح انتخاب کند.
دستگاه داغی چرم: دستگاه داغی چرم، از جمله دستگاههایی است که بهمنظور حک کردن لوگو یا برند روی چرم یا موارد دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. کاربر باید ابتدا کلیشهی لوگو یا طرح خود را ساخته و سپس با این دستگاه آن را روی کار حک کند. با توجه به ابعاد طرح مورد نظر، ابعاد دستگاه داغی چرم تعیین میشود.
بخش چهارم مربوط به انجام فرآیند پانچ و سوراخ کاری روی کار برای جای بندها میباشد. در برخی از کفشها صرفا جای بندها سوراخ میشود ولی در برخی دیگر جای رد شدن بندها علاوه بر سوراخ شدن حلقه نیز رد میشود.
در برخی از کفشها فقط روی قسمت بالایی سوراخهایی برای رد کردن بند ایجاد میشود. در نمونههایی دیگر از کفشها مانند پوتینها علاوه بر ایجاد سوراخ، حلقه نیز برای رد کردن بند پانچ میشود. این کار با استفاده از دستگاه پرس و پانچ انجام میشود.
در مرحله آخر فرآیند دوخت انواع کفشهای کتانی بررسی میشوند. ماشینآلات و چرخهای خیاطی مناسب برای دوخت معرفی شده و ویژگیهای هریک بیان خواهد شد.
بخش ۱: دوخت و اتصال قسمتهای پشتی و بعضی قسمتهای رویه به یکدیگر
بهمنظور دوخت و اتصال قسمتهای پشت پاشنه به یکدیگر از چرخ خیاطی هفت و هشت استفاده میشود. به این شکل که دو لبه را در کنار هم قرار داده و دوخت سردوزی انجام میشود تا دو قطعه به یکدیگر متصل میشوند. دستگاه های مورد استفاده برای این کار میتوانند هفت و هشت بیست یو یا هفت و هشت تمام روغن باشند.
بخش ۲: دوخت قسمت رویهی کفش کتانی
۱- چرخ خیاطی بطر کفاشی: بهمنظور دوخت بخش رویهی کفش چرمی باید از چرخ خیاطی بطر کفاشی استفاده نمود. این دستگاه در مدلهای تک سوزنه و دو سوزنه موجود میباشد. با استفاده از این دستگاه میتوان تکههای مختلف رویهی کفش را به یکدیگر دوخت. این کار هم باعث دوخت این قسمتها به یکدیگر شده و هم ظاهری جذاب به کفش میبخشند.
۲- چرخ خیاطی نمادوز: به جهت بالا رفتن سرعت کار و افزایش بهروهوری و بازدهی کار میتوان از چرخ خیاطی نمادوز استفاده نمود. دوخت با استفاده از این دستگاه بهصورت تمام اتوماتیک بوده و میتوان طرحهای مورد نظر را با سرعت بالا دوخت و قسمتهای رویهی کتانی را به یکدیگر متصل نمود.
بخش ۳: دوخت کفی کفش کتانی
۱- چرخ خیاطی اشتروبل: بهمنظور دوخت بخش کفی کفش کتانی میتوان از چرخ خیاطی اشتروبل استفاده نمود. شکل خاص این دستگاه و نوع کار آن باعث سهولت در دوخت، زیبایی و افزایش بازدهی کار میشود.
چرخ خیاطی هفت و هشت: در تعدادی از موارد نیز برای دوخت کفی کفش کتانی از چرخ خیاطی هفت و هشت بیست یو یا چرخ خیاطی هفت و هشت تمام روغن استفاده میشود.
بخش ۴: دوخت و اتصال بخش زیر به بخش بالایی کفش و دور دوزی
چرخ خیاطی دور دوز کفش: جهت دوخت زیرهی کفش چرمی به رویه و دور دوزی میتوان از انواع چرخ خیاطی دور دوز کفش استفاده نمود. این دستگاهها از جمله دستگاههای ضخیم دوز بوده و مناسب برای دور دوزی انواع کفشهای چرمی میباشد.