به صورت کلی فرآیند تولید کیفهای چرمی از چند قسمت تشکیل میشود
در بخش اول چرم برش خورده، در قسمت بعدی روی قسمتهای مورد نیاز مارک دوخته شده و یا حک میشود و در نهایت فرآیند دوخت انجام میگیرد.
قسمت اول فرآیند دوخت کیف چرمی، مربوط به برش و نازک کاری چرم میباشد. در این بخش چرم در قطعات مناسب برش خورده و بخشهایی از آن برای دوخت، نازک کاری میشود. بهمنظور انجام این قسمت از کار به تجهیزات زیر نیازمند هستید:
A- دستگاه برش هیدرولیک دایکات (پرس اتم): با استفاده از این دستگاه چرم مورد نظر را در سایز مطلوب برش میدهند. بهعنوان مثال برای تولید یک محصول چرمی ابتدا قسمتهای مختلف آن را اندازه گیری کرده، چرم بزرگ و اصلی را زیر پرس قرار داده و با استفاده از قالبهای برشی که قبلا ساخته شدهاند، چرم را در قطعات مورد نظر برش میدهند. دستگاه پرس هیدرولیک اتم جزیی جدایی ناپذیر از کارگاههای تولید محصولات چرمی است
B- دستگاه برش لیزر برای چرم: این دستگاه نیز از جمله ماشینهای پر کاربرد در صنعت چرم میباشد. برای برش چرم توسط دستگاه لیزر ابتدا باید شکل برش مورد نظر را با استفاده از نرم افزار در کامیپوتر طراحی کرده، سپس چرم اصلی را زیر دستگاه لیزر قرار داد. با انتقال طرح طراحی شده به دستگاه لیزر و شروع به کار، دستگاه لیزر، چرم را مطابق الگوی طراحی شده برش میدهد.
C- دستگاه لویس چرم: به جهت دوخت قسمتهای مختلف چرم به یکدیگر ابتدا باید لبههای چرم را نازک کرد تا بتوان آنها را به یکدیگر دوخت. برای این منظور از دستگاه لویس چرم استفاده میشود. در ابتدا لبههای چرم را با استفاده از دستگاه لویس نازک کرده سپس آنها را برای دوخت آماده میکنند.
قسمت دوم مربوط به فرآیند مارک زنی شامل چاپ، دوخت یا حک مارک روی چرم میباشد. لازم به ذکر است دوخت یا حک لوگو روی چرم باید قبل از فرآیند دوخت انجام گیرد. در این بخش ماشینآلات و دستگاههای مربوط به این کار معرفی خواهند شد:
چرخ خیاطی نمادوز: چرخ خیاطی نمادوز میتواند به عنوان دستگاهی برای دوخت هرگونه لوگو، برند و مارک روی ابزار چرمی مورد استفاده قرار بگیرد. بهمنظور کار با این دستگاه، ابتدا طرح مورد نظر با استفاده از کامپیوتر طراحی شده و به دستگاه انتقال پیدا میکند سپس فرایند دوخت آغاز میگردد. خریدار این محصول باید نوع چرخ خیاطی نمادوز و ابعاد آن را با توجه به اندازه و ابعاد طرح انتخاب کند.
دستگاه گلدوزی: واحدها و کارخانجات تولیدی میتوانند از دستگاه گلدوزی برای دوخت هرگونه لوگو یا طرح روی محصول خود استفاده نمایند. بهمنظور کار با این دستگاه ابتدا طرح مورد نظر با استفاده از کامپیوتر طراحی شده و به دستگاه انتقال پیدا میکند سپس فرایند دوخت آغاز میگردد. خریدار این محصول باید نوع دستگاه گلدوزی و ابعاد آن را با توجه به اندازه و ابعاد طرح انتخاب کند.
دستگاه داغی چرم: دستگاه داغی چرم، از جمله دستگاههایی است که بهمنظور حک کردن لوگو یا برند روی چرم مورد استفاده قرار میگیرد. کاربر باید ابتدا کلیشهی لوگو یا طرح خود را ساخته و سپس با این دستگاه آن را روی چرم حک کند. با توجه به ابعاد طرح مورد نظر، ابعاد دستگاه داغی چرم تعیین میشود.
بخش سوم مربوط به انجام فرآیند دوخت کیف میباشد. در این بخش قسمتهای مختلف کیف معرفی شده و تجهیزات مورد نیاز برای دوخت آن بخش معرفی خواهند شد.
بخش ۱: دوخت نمای کیف (در کیفهایی که دوختهای تزیینی نما دارند)
دوخت اتوماتیک: این مدل از دوخت در انواع ابزار چرمی با استفاده از چرخ خیاطی نمادوز یا دستگاه گلدوزی انجام میشود. این دستگاهها تمام اتوماتیک بوده و میتوانند با سرعت بالا طرح دلخواه کاربر را روی چرم بدوزند. سرعت، بازدهی و ظرافت کار با استفاده از این روش تا حد بسیار چشمگیری افزایش مییابد.
دوخت غیر اتوماتیک: بهمنظور کاهش هزینهها، واحدهای تولیدی که بودجهی محدودی دارند میتوانند از چرخ خیاطی راسته دوز دو پایه جهت دوخت نمادوزی و طرحهای تزیینی استفاده کنند. در این صورت کاربر باید خود طرحهای مورد نظر را روی پارچه بدوزد.
همچنین اگر چرم استفاده شده چرمی با ضخامت بالا نباشد، کاربر میتواند به جای چرخ خیاطی راسته دوز دو پایه از چرخ خیاطی راسته دوز کمپلت درشت نیز استفاده کند.
بخش ۲: دوخت زیپ (برای انواع کیفهای دارای زیپ)
دوخت زیپ در انواع کیفهای چرمی را میتوان با استفاده از چرخ خیاطی دو پایه انجام داد. بهمنظور دوخت زیپ کاربر باید پایهی دوخت زیپ (زیپ چپ و راست) مخصوص چرخ خیاطی دو پایه را تهیه کرده و با استفاده از آن کار زیپ دوزی را انجام دهد.
همچنین بهمنظور دوخت زیپ برای چرمهای ظریفتر میتوان از چرخ خیاطی راسته دوز کمپلت درشت استفاده نمود. برای این کار نیز باید از پایهی دوخت زیپ (زیپ چپ و راست) مخصوص چرخ خیاطی راسته دوز کمپلت درشت استفاده نمود.
بخش ۳: دوخت بخشهای داخلی و اتصال قسمتهای مختلف به یکدیگر
بهمنظور دوخت قسمتهای درونی کیف و اتصال قسمتهای مختلف به یکدیگر، در صورتی که این کارها لوله ای نباشند و تخت باشند، از چرخ خیاطی دو پایه استفاده میشود. همچنین در صورت نیاز به مغزی دوزی روی کار میتوان از پایهی مغزی دوزی مخصوص چرخ خیاطی دو پایه استفاده کرده و دوخت را انجام داد.
در صورتی که نیاز به گرد کردن کار یا دوختن قسمتهای لولهای و استوانهای باشد، باید از چرخ خیاطی بطر بهمنظور دوخت قسمتهای مختلف و استوانهای به یکدیگر استفاده نمود.
بخش ۴: دوخت و اتصال کف کیف به بدنه اصلی کیف
بهمنظور دوخت و اتصال تهِ کیف به بدنهی اصلی باید از چرخ خیاطی بطر کفی دوزی استفاده نمود. طراحی خاص این دستگاه این امکان را به کاربر میدهد تا بتواند این کار را به بهترین شکل انجام دهد.
بخش ۵: دوخت نوارهای جانبی و داخلی کیف
بهمنظور دوخت تمامی نوارهای داخلی و خارجی کیف بهترین گزینه میتواند چرخ خیاطی بطر باشد. با توجه به صفحه و میل سوزنِ متحرک، چرخ خیاطی بطر، با کیفیت بالا میتواند این کار را انجام دهد.
بخش ۶: دوخت دسته و بند شانهی کیف
این قسمت شامل دوخت بند شانه و دستهی کیف، قبل از دوخت آن به کیف میباشد. در صورتی که این کارها لوله ای نباشند و تخت باشند، از چرخ خیاطی دو پایه استفاده میشود.
در صورتی که نیاز به گرد کردن کار یا دوختن قسمتهای لولهای و استوانهای باشد، باید از چرخ خیاطی بطر بهمنظور دوخت قسمتهای مختلف و استوانهای به یکدیگر استفاده نمود.
بخش ۷: دوخت و اتصال دسته و بند شانه به کیف
با توجه به نوع کیفهای مختلف، دستهی کیف یا بند شانه به دو روش به بدنهی کیف متصل میگردد. در روش اول بندها و دستهها با استفاده از دوخت به بدنهی اصلی کیف متصل میشوند.
در روش دوم بندها و یراق آلات دیگر با استفاده از پانچ و پرس به بدنهی کیف متصل میشوند.
برای اتصال دستهی کیف و بند با استفاده از روش دوخت میتوان از چرخ خیاطی بطر استفاده نمود، که در این روش کاربر باید دسته را روی بدنهی اصلی گذاشته و دور آن را بدوزد. همچنین در صورت نیاز به افزایش بازدهی، زیبایی و عملکرد دوخت باید از چرخ خیاطی نمادوز بهمنظور دوخت دسته و بند به بدنهی کیف استفاده کرد. با طراحی شکل دوخت مورد نظر و انتقال آن به نمادوز، دستگاه دوخت را شروع کرده و دسته و بند را به کیف میدوزد.
در روش دوم، دستهها و بندها با استفاده از روش پرس و پانچ به بدنهی کیف متصل میشوند. به این صورت که دسته یا بند را روی بدنهی اصلی قرار داده و پس از آن با کوبیدن پانچ، این دو قسمت به یکدیگر متصل میشوند.
بخش ۸: دوخت حلقهی مربوط به جا انداختن یراق آلات
با توجه به نوع کیفهای مختلف، دستهی کیف یا بند شانه به دو روش به بدنهی اصلی کیف وصل میشود. در روش اول بعد از تا شدن انتهای چرم جهت درست کردن حلقه، قسمت تا شده دوخته شده و حلقه درست میشود.
در روش دوم قسمت تا شدهی چرم با استفاده از پانچ و پرس بسته شده و تشکیل حلقه میدهد.
برای حلقه کردن و دوخت با استفاده از روش دوخت میتوان از چرخ خیاطی بطر استفاده نمود، که در این روش کاربر باید دسته را روی بدنهی اصلی گذاشته و دور آن را بدوزد. همچنین در صورت نیاز به افزایش بازدهی، زیبایی و عملکرد دوخت باید از چرخ خیاطی نمادوز با ابعاد کوچک یا چرخ خیاطی الیک بهمنظور دوخت و درست کردن حلقهی مربوط به یراق آلات استفاده کرد. با طراحی شکل دوخت مورد نظر و انتقال آن به نمادوز، دستگاه دوخت را شروع کرده و دسته و بند را به کیف میدوزد.
در روش دوم، حلقهی مورد نیاز برای یراق آلات با روش پرس و پانچ ایجاد میشوند. به این صورت که انتهای چرم را تا کرده و پس از آن با کوبیدن پانچ، این دو قسمت به یکدیگر متصل میشود.